Mount Mulanje..
Door: Anne
Blijf op de hoogte en volg Anne
30 April 2008 | Malawi, Namitete
De 2e week op de Female Ward zit er bijna op en morgen hebben we vrij omdat het ‘Labour Day’ is. Vandaag voor het eerst infuus geprikt en het ging gelukkig goed. Toch fijn om weer een stap verder te hebben gezet! Nog 6 dagen op deze afdeling en dan samen met Lian beginnen op de Maternity Ward.
Afgelopen weekend zijn we naar het zuiden van Malawi gegaan. Vrijdag ochtends met een driver van het ziekenhuis meegereden naar Lilongwe (die natuurlijk niet op afgesproken tijd vertrok;)). Eenmaal in ‘Old Town’ een mini bus ingestapt en na 5 minuten rijden stonden we alweer stil en begon een vrouw een gebed op te zeggen! Dat begon goed, maar het zou vast wel goed komen! Toen zijn we met meer dan 100 km over de weg gescheurd! In Blantyre zijn we overgestapt in een andere bus en ging er een man met ons mee die al vanuit Lilongwe al meereisde. Hij betaalde voor ons, maar ook al hoefde dat niet, bedankt we hem!
Toen we een andere bus onderweg zagen die rechtstreeks zou rijden naar Mulanje zijn we uitgestapt en naar die bus gelopen! De man (die aardig leek) zei tegen ons dat het 1000 kwacha zou kosten om daar te komen. Wij wisten niet hoelang het zou zijn, dus gingen we daar gewoon op in. Het bleek later 400 kwacha te zijn en hij heeft dus met de chauffeur afgesproken om ons af te zetten! We reden aan en toen vroeg een man aan Lian wat we hadden betaald. 100 kwacha was echt te veel en de man vond het belachelijk en opeens was heel het busje aan het roepen, omdat ze het niet eerlijk vonden! We reden een rondje over een rotonde en we gingen dus terug. Ik zei voor de grap tegen Anouk dat we hem gingen zoeken. Dat bleek dus ook zo en op een gegeven moment riep Lian heel hard: “There, in the shop”! 3 mannen stapte uit en wij gingen een stukje verder staan met het busje! 5 minuten later komen de mannen aan lopen met al ons geld.
Geweldig dat ze ons hebben geholpen. Natuurlijk kunnen ze 4 meiden afzetten, maar dat alle mannen in het busje ons gaan helpen had ik nooit verwacht!
We hebben er ongeveer 3 kwartier over gedaan om in Mulanje te komen, maar de omgeving was zo mooi dat ze tijd heel erg snel ging! We zijn tussen de theeplantages doorgereden en het rook echt heerlijk! Voor ons lag Mount Mulanje en we wilde die misschien wel gaan beklimmen als we dat konden regelen!
Eenmaal in het Mulanje View Motel aangekomen hebben we 2 kamers geboekt en hebben we onze tas uitgepakt! Het was al bijna donker, maar toch wilde we in het dorpje kijken of we een hike konden regelen! De berg was zo mooi, dus die moesten we van dichtbij zien.
Bij ‘Info Mulanje’ hebben we een hike geregeld en zaterdag morgen moesten we om half 7 klaarstaan, want dan zouden we de berg opgaan! We zouden de nacht verblijven in een hutje op de berg en we moesten ons eigen eten meenemen! ’s Avonds op tijd naar bed en ’s ochtends vroeg ontbijten. Om kwart over 6 kwamen Leonas en Peter aanlopen en zijn we onze tocht begonnen.
De hike begon tussen de theeplantages en op het begin ging het goed en ging het langzaam aan omhoog. Lian en ik hadden samen 1 tas ingepakt, dus die hebben we steeds om en om gedragen. De zon kwam aan de andere kant van de berg op, dus liepen we de eerste uurtjes met een aangename temperatuur. Door de prachtige natuur en over een smal paadje zijn we rustig omhoog gelopen over het ‘Mulnaje Boma’ pad.
Het werd steeds warmer en na een epauze van 20 minuten kwamen we hele stijle rotsen tegen! We moesten met de zware tas omhoog en het werd steeds zwaarder. Soms dacht ik dat er geen pad was, maar de gids wist natuurlijk wel een manier om omhoog te komen! Over de ontzettende stijle rotsen moesten we maar omhoog klimmen. Op een gegeven moment hadden we om de zoveel meter pauze nodig, want het werd echt zwaar! De gids zei dat we bijna bij het platte stuk waren en dan konden we zo doorlopen naar de hut! Het platte stuk kwam maar niet en de stijle rotsen hielde niet op. Over de heenweg hebben we 7 uur gedaan en toen we bij het hutje aankwamen, want we gebroken en zijn we lekker in de zon gaan zitten!
Het hutje waar we sliepen was echt geweldig voor 1 nacht! Het was een houten huisje met 3 kamers met stapelbedden en wij hadden 1 kamer met 2 stapelbedden erin. Er was geen licht, maar wel een mooie open haard. Douchen moest met een bekertje, want je moest het gekookte warm water in een teil mengen met een pot koud water! Plassen moest je buiten in een hokje waar een gat in zat. 4 houten planken vormden een hokje en in het midden zat een klein gat! Haha, echt geweldig! We zijn die dag niet meer naar de ‘peak’ en naar de ‘pools’ gegaan, want we waren echt bekaf! “s avonds hebben we ons eigen meegenomen spaghetti gekookt op de open haard en bij kaarslicht gedineerd!;) haha.. zo romantisch met alle rook in je ogen!
Lian en ik hebben nog nagekletst op een soort bed wat in de kamer stond en moesten toen toch wel naar de wc voor het slapen! Shit, in het donker en dan in zo’n hokje!;) We zijn met z’n 2e naar buiten gelopen en de één zou andersom gaan staan en schijnen met de zaklamp, zodat de ander z’n broek uit kon doen en kon plassen! Zit je dan in het donker op je hurken met je broek onder je oksel.. haha, ik heb echt ontzettend hard moeten lachen!
Toen naar bed, maar er was geen kussen dus die moest je improviseren door een handdoek, een shit en een broek op te vouwen! Een slechte nacht gehad door het harde bed en ’s ochtends om half 7 opgestaan, want om half 8 zouden we aanlopen!
Het begin ging weer een stukje omhoog, maar na een paar stenen te hebben beklommen hebben we alleen maar naar beneden gelopen! Dit liep wat fijner, want je kon wat andere spieren gaan gebruiken.
De tocht ging opzich snel en we hebben er 6 uur overgedaan! De zon was ’s ochtends meteen fel en het was echt ontzettend warm in de bergen! Het was een mooie wandeling door de natuur en het uitzicht was adembenemend!
’s Avonds hebben we in het dorpje een overheerlijke pizza gegeten en toen na lang wachten met de minibus teruggegaan naar het motel! Met wat zatte kerels een drankje gedronken en een aardige man kwam kennismaken en hij vertelde me dat hij gids was bij een andere organisatie! Ik had verteld over onze tocht heen en hij zei dat dat het zwaarste pad was. Hij moest heel erg hard lachen, maar hij was wel trots dat wij dat hadden gehaald! Ook vertelde hij over ‘Linda Pronk’ die 4 jaar geleden is verdwenen in de bergen! Gelukkig hebben we dat verhaal naderhand gehoord, want er gaan vreemde speculaties rond over wat er nu is gebeurd! Er zijn zelfs naakte medicijnen mannen naar boven gelopen om te kijken wat er is gebeurd! Afrika blijft soms een gek land!;)
Maandag zijn we teruggegaan met de minibus en hebben we onderweg naar Blantyre een half uur moeten wachten in een gevaarlijke bocht, omdat de benzine op was! Een man ging wel even benzine halen, haha kwam hij terug met een tonnetje benzine!
In Blantyre en grotere bus gepakt en weer veilig in Lilongwe aangekomen! ‘Old Town’ blijft echt verschrikkelijk met alle drukte en de enge mannen! Als blank meisje voel ik me daar echt niet veilig! Een busje gepakt naar DE stad Lilongwe en na een hamburger als lunch zijn we boodschappen gaan doen bij Shopricht! Een grote winkelwagen helemaal volgegooid, zodat we even vooruit konden! Bij de kassa wisten we niet of we het gingen halen, maar het kwamen helemaal goed! We moesten wel een taxi pakken met al die boodschappen en toen de eerste teveel geld wilde zijn we bij de 2e ingestapt en door het donker naar ‘huis’ gereden!
Eindelijk waren we weer in de rust en al onze eigen spulletjes!
Alles opgeruimd en ’s avonds nog wat op internet gezeten (wat het soms wel doet en heel vaak niet;)).
‘s Ochtends letterlijk rollend het stapelbed uitgekomen en na 5 minuten stond ik onderhand op de grond! M’n benen zitten vol spierpijn, haha ik lijk wel een oma als ik iets of wat beweeg!;)
Als ik terugdenk aan afgelopen weekend moet ik denken aan de zware tocht heen wat meer leek op bergbeklimmen als op echt hiken.
4 dagen.. lopen, zweten en lachen achter de rug, maar het was een geweldig actief weekend wat ik niet had willen missen!
Dit weekend blijven we thuis en gaan we kijken of we denk ik morgen tabaksbladeren kopen in een dorpje
Vind het super leuk om alle reacties te lezen en ook erg leuk dat iedereen me volgt!
Heel veel liefs van een alweer wat meer gebruinde Anne!:D
30 April 2008 - 20:27
Joost:
Nou weer als eerste een reactie... wat een super weekend heb jij gehad zeg!echt mooi om te lezen.... Coole ervaring erbij:) veel plezier daar de rest van de week en de groetjes van iedereen hierzo!!
X joost!!! -
01 Mei 2008 - 10:33
Kim:
nou 7 uur een steile berg beklimmen ik neem mijn petje af voor jou dat zou ik egt niet vol kunnen houden!!! Ik heb voor mijn stage onvoldoende gekregen :( Ik moest erover nadenken of dit beroep wel iets voor mij was, maar dat is het en ik ga gewoon door met de opleiding.. nou lekker vakantie en gister naar fantasialand geweest.. was egt leuk.. na de vakantie meteen in het mmc beginnen heb er zin in een nieuwe start!! nou ik wacht op het volgende avontuur dat jij mee gaat maken..
groetjes XxxxX
Kim -
01 Mei 2008 - 14:05
Tante Toos:
Wat een gaaf weekend.
Ik had wel eens in die tas willen zitten,die jullie mee de berg op namen.
Veel plezier verder,en ik wacht op het volgende avontuur.
Groetjes Tante Toos. -
01 Mei 2008 - 23:29
Bianca:
Ik mis jullie, haha
Heb vandaag weer voor het eerst gewerkt, nachtdienst, echt heel raar om weer in nederland te zijn. Maar ik geniet des te meer van de verhalen hier op de site!
Blijf genieten!
liefs Bianca -
03 Mei 2008 - 15:27
Ome Martin:
En toen nog drie weken.
Het wordt nu tocht echt spannend.
Groetjes.
Ome Martin en Tante mart -
03 Mei 2008 - 19:11
Robina:
He kanjer ik ben "apetrots" op jullie, jullie zien meer dan de ik verwacht had !!moet niet gekker worden en die spierpijn gaat ook weer over!Op naar het volgende avontuur.Maar ja nu eerst weer 5 dagen werken na dit rustige weekend Groetjes xxx M -
04 Mei 2008 - 22:57
Karlijn:
Heeej Annie!
Zo, kheb een gedeelte van je verhaal gelezen :P maar ben zo brak en nog onder invloed (kan niet slapen want heb een jetlag van t feesten);) dat de foto's me beter afgaan, morgen de rest maar lezen :P
Echt prachtige foto's trouwns!!!!!
Ik wilde bijna zeggen tot morgen haha..:P
Slaap lkkr!
xxx -
05 Mei 2008 - 08:01
Marleen:
Hee Annnie!
zoo die fotos wat mooi man! ik had veel verhalen gehoort van ine echt super gaaf!
haha ik moest nog aan jou denken er stond een hele oude mini tekoop en die vond jij altijd vet! haha echt droog!
maar jullie gaan veel weekendjes weg leuk! echt super mooi daar
maar nog veel plezier
kusss -
05 Mei 2008 - 09:16
Neef Mark:
He die Anne,
Het kan maar niet op die avonturen. Ik hoop dat je er nog meer gaat beleven, maar dat zal wel. Nou nog veel plezier en ik blijf de verhalen lezen, lijkt net een boek.
Groeten,
Mark en de rest van de familie -
05 Mei 2008 - 16:44
Moniek:
Hee Anne!!
Bedankt voor je berichtje op onze site! Dat verdient natuurlijk een berichtje terug!
Wat een beklimming zeg!! Maar het ziet er bij jullie wel echt allemaal verzorgd en netjes uit, leuk om te zien!
Veel liefs uit Tanzania en geniet nog van je tijd!
X Moniek -
10 Mei 2008 - 03:20
Marly:
Hoi Anne, Ik zie je al op de WC.....gat in de grond zitten, en dan nog lachen ook, het was een foto waard geweest. geniet maar van al je mooie ervaringen
Groetjes Marly moeder van Michella