Stageweek 1 - Reisverslag uit Namitete, Malawi van Anne Swinkels - WaarBenJij.nu Stageweek 1 - Reisverslag uit Namitete, Malawi van Anne Swinkels - WaarBenJij.nu

Stageweek 1

Door: Anne

Blijf op de hoogte en volg Anne

05 April 2008 | Malawi, Namitete

Hee allemaal..

We zitten nu op dag 13 en de eerste werkweek zit erop!
Bedankt voor alle leuke reacties, vind het leuk om te horen hoe het in Nederland gaat!
Ook in Nederland gaat de tijd gewoon door, toch gek dat de wereld thuis ook doorgaat!;)

Stage is eindelijk begonnen.. Samen met Anouk ben ik begonnen op de mannenafdeling. Met een spierwit pak liep ik afgelopen dinsdag het ziekenhuis binnen en dit voelde zekerder als met ‘gewone kleren’! Maandag moesten we naar Lilongwe om $100,- te betalen aan de Council of Malawi om geregistreerd te staan en daarom konden we helaas dinsdag pas beginnen.

30 zorgvragers, met veel verschillende ziektes en aandoeningen. Malaria, aids, hersenvliesontsteking, longontsteking, tuberculose.. je komt alles wel tegen ongeveer! Communiceren gaat absoluut niet, maar gelukkig hadden we op dag 1 en 2 Hamilton bij ons, die ons graag wilde helpen! Zelf oefenen we veel met ons ‘Muli Bwangi‘, Ndilo Bwino’ en ‘Sikomo’. Hamilton is een hele aardige man van 28 en hij lacht werkelijk om alles! Ik heb hem gezegd dat we studenten zijn en dus eerst wilde kijken hoe het allemaal werkt op de afdeling. Hij vind echt alles goed, maar we hebben met alles meegekeken!
Het is vaak erg druk op de afdeling, omdat er altijd iemand van de familie bij de patiënt is. Koken, wassen en de verzorging van de patiënt word allemaal door de Guardian gedaan! Vaak zijn het vrouwen met een kindje op de rug en vaak begint het kindje dan te huilen omdat we ‘Asungus’ (blanken) zijn.

Op dag 2 hebben we al veel gezien, zoals wondverzorging en een oude man kreeg een catheter. Een man had diabetes en zijn grote teen was eraf gebeten door een rat. Zijn teen en een groot deel van zijn voet was dus weg en die kan niet goed meer genezen, omdat de man diabetes heeft en zijn bloedzaten zijn aangetast.
Ik moest even wegkijken, want het was ontzettend vies om te zien!
Ook ligt er een jongen van 2o jaar met hersenvliesontsteking en je ziet aan hem dat hij bijna doodgaat! Het kan morgen zijn, maar ook over 2 weken!
Verpleeg technische handelingen gaan net op een iets andere manier als in Nederland. Verpleegkundige en broeders hebben totaal geen contact met de zorgvrager. Er word nooit gevraagd hoe het gaat en of een bepaalde handeling pijn doet. Je ziet aan de zorgvrager dat hij pijn lijd, maar het zit in de cultuur dat pijn niet geuit mag worden! Erg gek om te zien!
Vrouwen moeten altijd knielen voor de man en soms knielen vrouwen ook voor ons, omdat wij ‘zusters’ zijn. Ik maak altijd aan gebaar met m’n handen dat ze mogen gaan staan, want ik vind dat een gek iets om te zien! De ene dag gaat snel, maar de andere dag gaat ontzettend langzaam.

‘Ochtends beginnen we met de vitale functies en op de eerste dag hebben we daar 1.5 uur over gedaan! Bij 30 patiënten de temperatuur en de bloeddruk meten, het ging echt ongelofelijk langzaam! De 2e en 3e dag hebben wij de vitale functies overgenomen en dit ging een stuk sneller!;) Per ongeluk heb ik dinsdag een bezoeker een thermometer onder z’n arm gestoken! Hij lag op bed en ik had niet in de gaten dat hij in het Chichewa tegen me brabbelde dat hij geen patiënt was.. Hamilton begon hard te lachen natuurlijk en gelukkig heb ik de andere patiënten ook aan het lachen gekregen.. haha!

Er zijn nu 4 dagen voorbij en ik heb ongelofelijk veel indrukken gekregen! Dag 3 en 4 heeft Francis ons ´begeleid´! Een aardige man/jongen met ontzettend scheve tanden! Er was ook een nieuw iemand die ingeleerd moest worden! Hij heeft Aubrey, maar hij is heel erg lui en vraagt veel aandacht! Hij doet niet echt veel en geeft ons steeds opdrachten!
Het is erg leuk om de verschillende handelingen te zien, maar ik moet me wel aanpassen aan het tempo, want ik heb de neiging om sneller te lopen als de rest!;)
Anouk en ik hebben de afgelopen dagen ook heel erg veel gelachen, want we hebben vaak op een stoel gezeten en dan keken we elkaar aan en dan lagen we al in een deuk! Ik heb vaak aan onze ´begeleider´ gevraagd of we iets konden doen, maar er was echt niks te doen!
Op de kinderafdeling is het erg druk, dus daar zijn we ook al gaan helpen!

Michella en Lian komen we elke dag ook een paar keer tegen. Er zitten op dit moment veel Nederlands in het ziekenhuis en in ons huis! We koken, eten en wassen af met z’n 8e en dat is erg gezellig! In ons huis is op dit moment erg druk.. Iedereen komt om 18.15 thuis en heeft honger! Wat een drukte elke dag in de keuken!
Als we de halve dag hebben gewerkt en om 12 uur pauze hebben, heb ik ontzettend honger! We eten erg veel brood en als onze honger voorbij is, gaan we ’s middags op ons gemak in de zon zitten! Heerlijk onderuit met een boekje even tot rust komen!
De zon is hier ontzettend warm en het verkleuren gaat al erg goed!;) Op tijd weer uit de zon, anders beginnen we de middag met een rode huid!;)

Het is nu gelukkig even weekend en kan ik je afgelopen week even laten zakken!
Vandaag in Lilongwe rondkijken en morgen kleren wassen en de kamer een beetje opruimen!

Op naar werkweek 2 en naar nieuwe ervaringen! Er is gelukkig pas 1 iemand overleden en gelukkig niet in onze dienst. Sommige patiënten zijn ontzettend ziek en ik bedenk elke avond weer wie er morgen nog wel is en ook wie er misschien niet meer is.

Verder gaat het goed met mij en de andere meiden! ‘s Avonds wel erg moe, dus we gaan een beetje op tijd naar bed! De wekker gaat ’s ochtends om 06.40 en dan een stapel boterhammen naar binnen werken en dan op weg naar de ‘Male Ward’! We zijn gelukkig maar 3 weken op de mannenafdeling, want ik denk dat ik het dan wel heb gezien!

Ik hoop snel weer iets op de site te kunnen zetten en wat leuke foto’s te laten zien!
Het is ook erg leuk om te horen hoe het in Nederland gaat!

Heel veel liefs,
Tionana (tot ziens)

• 05 April 2008 - 12:05

Pap:

hallo anne hetis hier zaterdag middag 14 uur. hetis een leuk en goed ver haal we zijn er blij mee. dus je bent de 1ste week samen goed door gekomen,wat betreft de kleine probleempjes dat zul je altijd wel hebben, daar leer je mee leven. ome martin is gisteren 61 geworden. we zijn er op de borrel geweest en hebben savonds samen chinees. zitten eten met de kinderen. in het volgende verhaal hoor ik wel of je nog naarlilongwi bent geweest om te internetten en bood schappen te doen.En wat je verder nog beleeft hebt Hier is alles gewoon.

groetjes aan allemaal enveel plezier samen,maar dat zal wel lukken papen ons mam

• 05 April 2008 - 16:56

Ariana:

Hee Anne, Wat een geweldige ervaringen tot nu toe! Hier alles naar wens. Juriaan en Marijne heb twee weken vakantie gehad, en ik mocht ook thuisblijven, haha. Wilbert had de tweede week vrij. Het weer viel erg tegen, maar tussen de buiten door leuke dingen met de kids kunnen doen. Kijk uit naar je volgende verslag!
    Gr. Juriaan, Marijne, Wilbert en Ariana

• 05 April 2008 - 16:56

Joost Vd Vorst:

Hee anne!!Goeie shit man die verhalen van leventje daar in Afrika!! Ook echt leuk dat jullie al zo veel mogen doen toch?? Wel lekker vroeg opstaan lees ik...En nu naar de mannenafdeling?! Yeah baby yeah, haha!! Nog even een vraagje over de vitale functies..doen jullie die thermometer onder de oksels?? Het is iets nauwkeuriger als je het ergens anders meet, maar goed...

Kunnen jullie nog iets van weekendtripjes ondernemen ofzo?

Heel veel plezier nog en veel groeten uit Maastricht!!

• 05 April 2008 - 17:38

Kitty:

Hoi Anne,

Wat schrijf je geweldige verhalen!!! Zo duidelijk, grappig maar ook serieus. We weten nu een klein beetje van wat je mee maakt. Nou het is geweldig!
    Leuk dat stukje over het uitzoeken van een taxi chauffeur in je vorige verhaal, Mike.... Jullie hebben er kijk op, dames.
    Door hem veel gezien, overal op tijd gekomen, wat wil je nog meer.

Uit je verhaal merk ik dat het best een groot ziekenhuis is waar je werkt. Alleen al die buitenlanders die er werken. Wel gezellig zo met z'n allen in één huis.
    Ook heel speciaal dat er nog zo op je blanke huid gereageerd wordt. Je bent dus totaal niet in een toeristisch gebied. Wat een indrukken....!
    Het valt me ook op dat er ondanks alle ellende zoveel gelachen wordt. Heerlijk en jullie daar nog giebelend bij.

Nou Anne, blijf veel boterhammen eten. Op tijd naar bed gaan doe je ook al. (Prettig voor jullie pap en mam om te lezen, ha, ha.)
    Aan vrouwenemancipatie kan nog wel wat gesleuteld worden, maar dat veranderen duurt wel wat langer dan jullie stage-periode!!! Niet gaan knielen daar, hè?

Heel veel plezier en groeten uit Nuenen.
    xxx tante Kitty.

• 05 April 2008 - 17:48

Iris:

wow meis, egt leuk om allemaal te horen hoe het met je gaat. leuke verhalen vertel je. zo krijgen we hier ook een beeld hoe het daar in zijn werk gaat, ik ben benieuwd naar wat beeldmateriaal haha.
    wel heel interessant om te zien hoe ze daar werken in de zorg, dat is toch wel heel anders als hier, ik loop me eigen te barsten op mijn stage. het is nog wel heel leuk op stage, nog 2 weekjes en dan ben ik ook weer klaar.
    ben afgelopen week naar tarzan geweest, was echt leuk en mooi, heel gaaf.
    nou ik hoor het wel weer hoe het daar gaat.

groetjes Iris

• 05 April 2008 - 20:10

Michelle:

hoi,

zo zo ook begonnen!!;)
    Wat ik zo lees bij jouw, lijkt wel een beetje wat we in het ziekenhuis bij ons ook doen!!
    Het bevalt dus allemaal goed!?!
    Ga zo door nog veel succes de komende maanden, ik je proberen te volgen vanuit het warme maar mooie Suriname.

Kus Michelle

• 06 April 2008 - 07:26

Kim:

hoi anne

wat een verhalen zeg.. het zal zeker heel erg wennen zijn allemaal vooral met de zorg en zo ik kan me dat egt niet voorstellen. ik ga mijn volgende stage in het mmc eindhoven lopen.. ik weet nog niet welke afdeling ofso. die begint na de meivakantie.. of ja psv kan misschien kampioen worden vandaag. nog heel veel plezier en suc-6 met je 2de week en hoop weer ok zulke verhalen

doegXXX

• 06 April 2008 - 08:08

Tante Joke:

Hoi Anne
    Wat een mooi verhaal ,je maakt heel wat mee in je jonge leven , fijn om te horen dat je ook veel lol maakt met de andere meiden
    Wij hebben vandaag feest want kleine Pieter word vanmiddag gedoopt ,dus oma gaat op tijd naar huize vav de Voort om een handje te helpen ,want met drie kleine hummels is het wel druk .
    Gr .Ome Jan en Tante Joke .

• 06 April 2008 - 10:52

Mart:

Hallo Anne en de rest die me kennen Nou Anne hier dan de eerste woorden van mij het gaat wel erg langzaam met een vinger en telkens de letters zoeken ik heb nog net niet het woordenboek niet hier liggen dan ben ik uren bezig punten en kommas doe ik niet aan hoor alles in een zin ik lees dat je daar wel het een en ander ziet en meemaakt zeg het lijkt een heel andere wereld wat een indrukken zeg jullie proberen het toch wel van je aftezetten he zo te lezen komen jullie dihgen te zien waar je hier heel wat jaren later tegen zoude komen het is maar goed dat jullie ook zijn best kunnen lachen samen met die mensen daar dat is in deze wereld overal het zelfde dat snapt iedereen zo anna blijft de klambo boven je bed hangen zodat je alleen in bed ligt en is het warm eten lekker je blijft toch wel lekker sporten he als er geen sportschool is ga je maar wat hardlopen zodat je op gewicht blijft grapje hoor nauw meisje mijn vinger wort stijf ik heb toch de hele tijd de letter bbbbbbb moeten zoeken alle rijtjes af en elke keer staat hij onderaan nou Anne ik heb mijn best gedaan voor je heel veel groetjes voor alle mensen daar maar het meest van mij voor jou HET GA JE GOED DAG DAG KUSJE tante Mart.
    Anne nog even iets van ome Martin tante Mart is een uur bezig geweest om dit verhaal te plaatsen. Leuk he.
    De groeten van Ome martin

• 06 April 2008 - 12:15

Geert En Jeanne:

Hoi Anne leuk verhaal. Sluit mooi aan bij dat van anouk zo krijgen we een compleet beeld. Fijn te horen dat je samen met Anouk ook nog kunt lachen bij alle ellende. We hadden niet anders verwacht, relativeren leer je zo snel, je moet wel. Geniet maar van je vrije dagen want die heb je nodig.
    Groetjes
    Jeanne en Geert

• 06 April 2008 - 14:12

Jolanda :

Hallo Anne,

Wat een indrukken na 1 week stage, ik weet zeker dat je dat in Nederland nog niet in 13 weken mee maakt. Gelukkig hebben jullie ook veel plezier samen dat houdt de moed er zeker in.
    Veel succes de 2e week en doe de andere meiden ook de groeten.

Jolanda v.d. Bersselaar

• 06 April 2008 - 16:52

Mendy:

Hallo anne!
    Echt leuk om je verhalen te horen!!
    Leuk dat je er ook plezier in hebt... Heb je ook al foto's gemaakt lijkt me ook echt leuk om die te zien. Nou ik zie het vanzelf wel.:P
    veel plezier.

x Mendy

• 06 April 2008 - 17:18

Ben:

Haa blanke, weekend alweer bijna voorbij :O! Morgen begint je tweede werkweek op de Maleward! Dat is trouwens nog eens respect: knielen ;)! Zouden we hier ook snel gewend aan kunnen raken... Nee hoor, het is goed dat jullie daar tegenin gaan. Die mannen zullen zich ook wel afvragen wat ze voor feministische beweging hebben gekregen in het ziekenhuis ;)!

Geniet van je zondagavond en werkse morgen!

Hoop ook snel wat foto's te kunnen zien hier ;)!

Spreek je snel!!! (K)

• 07 April 2008 - 16:29

(tante) Gonnie:

hoi anne, ik wist het wel........., dat het een succes zou worden, (of ga ik nu een beetje snel?) en dat je de lachers op je hand zou krijgen. heel fijn dat de eerste week goed is verlopen en dat je het blijkbar heel aardig naar je zin hebt en vooral ook veel plezier samen.
    hier is het nog steeds veel te koud, maar vandag heeft de zon de hele dag geschenen. Van zaterdag op zondagnacht heeft Bowie een herseninfarct gehad en ik ben zondagochtend voor het eerst met har naar de dierenarts geweest. ze kon bijna niet meer lopen, ze had nog maar weinig macht over har achterpoten. Maaaaaaaaaar gelukkig is het weer bijgetrokken en ze is weer bijna de oude, hoewel wel veel sneller moe. de dierenarts kon niet geloven dat ze al 13 jaar is omdat zij er zo goed uitziet.
    (dat is eigenlijk net als bij het vrouwtje, hi hih hi!) toch zei hij dat ik me langzaamaan ook voor moet bereiden op afscheid nemen want 13 is al oud voor een B. Collie.
    nu ben ik in ieder geval heel blij dat ze er nog een tijdje is en dat ik wat bewuster van haar kan genieten. verder gebeuren hier voor mij geen spannende dingen, en ben ik eigenlijk wel heel tevreden.
    Anne maak er wat van en vooral veel lachen als het even kan. morgen komt je moeke, samen met tante Mart en tante Gret, bij mij eten en daarna gaan we een filmpie kijken, en buurten natuurlijk dat weet je wel. ik ga heel lekker koken zodat zij nog een keer wil komen!

veel liefs en groeten uit een prachtig Helmond, (tante Gonnie)

• 07 April 2008 - 18:43

Robina:

yes de eerste foto's ben blij dat we nu plaatjes bij de verhalen krijgen enje ook even kunnen zien !! Nou nieuwe week nieuwe verhalen ben benieuwd !!!!!!!! groetjes xxxx m

• 08 April 2008 - 06:50

Martha:

Ha die Anne
    leuk die berichtjes als ik s'morgens jullie mam tegen kom wordt er meteen gevraagd of ik al gekeken heb op de site.
    je moet er een tijdje voor gaan zitten om het te lezen maar dan ben je weer helemaal bij hoe het daar gaat.
    Ik vindt het knap van jou en ben trots op jou.
    Maar dat wist je al(denk ik)
    Ben nu weer helemaal bij en zal zelf ook maar wat gaan werken.
    dan heb je niet het gevoel dat jij aleen werkt. HIHIHI
    p.s. waar is mijn favoriete zuster als ik ze nodig heb (moet 15 april aan mijn knie geholpen worden) grapje hahaha
    Heel veel lieve groeten uit ut heggestroatje
    ohja ons antoon heeft een zoon gekregen hij is nu in Vietnam en hoe de kleine heet is nog niet duidelijk

• 08 April 2008 - 09:57

Karlijn:

Heeey Anne!
    Spr leuk die foto's :D leuk om te zien hoe het er daar uit ziet!
    Jij bent vandaag lkkr weer aan t werk en ik zit nu op school te lamballen ;)

Fijne week!

Xxx

• 08 April 2008 - 17:18

Tante Lenie:

Hoi Anne
    Super wat een belevenis voor jullie met z'n vieren. Dit is een ervaring voor heel je verdere leven. Je zult nu ook wel begrijpen dat wij hier veel en veel te veel kunnen zeuren over onbenullige dingen, als je alleen al bedenkt hoe weinig die mensen daar hebben. En dan geeft het natuurlijk een ongelooflijke voldoening om iets voor deze mensen te kunnen betekenen.
    Ik vind het echt jammer dat ik geen achttien meer ben want dan zou ik zo met jullie mee willen om die mensen ook te kunnen helpen.
    En wat een spannend avontuur hebben jullie meegemaakt voordat jullie in Malawi waren zeg! Is trouwens heel erg leuk om te lezen.
    Nou doe de groeten aan je vriendinnen daar en we blijven uitkijken naar jouw verhalen, ook heel veel groetjes van ome Rein.
    tante Lenie

• 09 April 2008 - 01:38

Marly Moeder Van....:

Hoi Anne wat leuk al die verhalen die jullie geschreven hebben en die foto,s die zijn super vet man. ik geniet gewoon met jullie mee. En dit is nog maar het begin wat voor avonturen zullen jullie nog mee gaan maken,ben erg trots op jullie pas goed op elkaar jullie zijn een gewldig taem samen .
    BEN ERG TROTS OP JULLIE. dikke knuffel
    groetje Marly moeder van .......Michella

• 11 April 2008 - 10:00

Iris:

hey anne! leuk man al die foto's, zo krijgen we een beeld hoe het is bij jullie daar. ik verheug me op het volgende verhaal en de volgende foto's.
    we hebben de eerste bekerwedstrijd erop zitten bij ons en die hebben we met 8-0 gewonnen!! woehoe.. ik houd je op de hoogte. volgende wedstrijd is 8 mei.
    dikke kus iris

• 11 April 2008 - 17:45

Ome Martin:

Hoi Anna.
    Morgen nog zes weken. Ben zeer nieuwsgierig hoe het daar is.
    o ja we krijgen in Geldrop een MacDonalds
    Word gebouwd voor de A67 tegenover de barrier.
    Leuk he
    ook nog veel plezier dit weekend.
    Tot 25 mei.

Groetjes Ome Martin.

• 11 April 2008 - 18:40

Neef Mark :

He die Anne,

Nou nou kleine meisjes worden groot kun je wel zeggen. Wat jij daar meemaakt ga ik in mijn verdere leven volgens mij niet meer mee maken. Krijg je als je zo'n thuismus als ik ben. Ik ben ook zeer benieuwd wat ons pap en mam van de omgeving vinden en hoe het daar verder is. Veel succes met het werken en de ervaringen die jullie samen op doen en geniet er van.

groeten uit Mierlo-Hout van je neef en de rest van de muppets

PS. De baby zit nog in de buik en het gaat verder goed. Als hij/zij er is laat ik even iets weten.

• 13 April 2008 - 20:11

Riky:

ha die anne,

Nou je moet wel even tijd maken als je jou verhaal wilt lezen.
    Nou dat heb ik dan ook gedaan,
    geweldig wat je allemaal mee maakt je bent in zo'n andere wereld als hier dat moet een hele belevenis zijn.

de foto's de witte ziekenhuis brigade, hobbelend op de taxi fiets (kost bijna niets heb ik gehoord) en dan de ambulance op die hoerens zal geen zwaailicht nodig zijn,hopelijk komen er nog meer foto's

Anne we blijven je volgen leer en geniet

groetjes
    Henk en Riky

• 14 April 2008 - 16:28

Shabnam:

Heey Anne,
    Soow wat een indruk zeg...Klinkt wel allemaal indrukwekkend en interessant. Wel moeilijk af en toe met de cultuurverschillen natuurlijk. Maar ik denk dat je het daar super naar je zin hebt! Houwe zo,
    Groetjes x shabnam

• 14 April 2008 - 19:31

Elke:

Hoi Anne, van jullie mam kreeg ik de naam van je site door. Wij, als oude buurtjes, blijven zo leuk op de hoogte van al je avonturen. Werk ze en veel plezier.
    De van Gogjes

• 15 April 2008 - 09:18

Elke:

Hoi Anne, is het toevallig Pater Kerkhof waar jullie bij zitten? Zo ja, dan is het ziekenhuis gebouwd met financiele steun uit Geldrop van de missiegroep Zesgehuchten. Als hij het is, doe hem dan maar de hartelijke groeten van ons ma, Greet Klomp van de missiegroep.
    Heel veel groetjes uit een regenachtig Geldrop.
    De van Gogjes

• 15 April 2008 - 15:38

Marion:

Heeej Anne!
    Wat een verhaal weer! Echt leuk om te lezen! Zo kan ik me steeds beter voorstellen wat je allemaal meemaakt en hoe het allemaal gaat daar. Want het blijft echt een raar idee dat je zo ver weg bent hoor. Raar trouwens zeg dat ze nooit vragen hoe het met iemand gaat!:S En dat knielen ook, echt heel anders dan in NL. Leuke foto's ook trouwens!:D

Ik heb trouwens al lekker rondgereden in de auto!:DEcht gaaf!!
    En ik had een leuke kaart gehad van jullie mam&pap en Ben voor m'n rijbewijs. Nog bedankt daarvoor!:D
    Tot het volgende verhaal!
    daaaag xxx